Jokaisen ihmisen taustalla

on tarina. Tässä omani:

Pieni poika seisoo eteläruotsalaisen koulun pihalla. Ummikkona hän on yksin, kun muut lapset leikkivät välituntileikkejään, aivan kuten lukuisina muinakin aamuina..

Joku huomaa orvon seisoskelijan ja kiinnittää häneen huomiota. Nopeasti syntyy Svea-mamman poikien rinki suomalaissiirtolaisen ympärille ja hänelle käsittämätön solkotus yltyy. Hän lopulta tunnistaa sekamelskan keskeltä myös tuon mielikuvitusta uhkuvan kommentin ”Jävla finne!”. Se oli siirtolaispojan saama siunaus uusilta maanmiehiltään.

Epäluuloinen – joskus jopa väkivaltainen – suhtautuminen uuteen ja outoon ei ole yksin ruotsalaista kansallisomaisuutta. Se on yleismaailmallinen ilmiö. Siihen törmää yhtä hyvin Suomessa kuin Japanissa, Yhdysvaloissa kuin Tansaniassa ja Argentiinassa kuin Saudi-Arabiassakin. Ihminen pelkää muutosta. Joku järkyttää mielenrauhaani ja maailmankuvaani.

Lasse, tuo ringitetty siirtolainen, päätti kuitenkin ottaa elämästään vastuun. Hän ei halunnut alistua muiden lasten muutosvastarinnan välineeksi.

Aluksi otteet olivat ehkä hieman karkeat. Jollakulla taisi nenäkin punoittaa lähikontaktin jäljiltä. Mutta viimein Lasse voitti koulukavereidensa luottamuksen ja sulautui joukkoon. Myös uusi kieli tarttui nopeasti oppivaan nuoreen mieheen. Lasse oli päättänyt selviytyä kohdanneista haasteista. Ensimmäinen suuri muutosprosessi oli viety läpi.

Kahden maan kansalainen

Lasse imeytyi nopeasti pohjoismaiseen kulttuuriin. Hän teki hyväpalkkaisia duunarihommia Ruotsissa ja Norjassa. ”Raksatyömaat” tulivat tutuiksi, mutta myös siistit sisätyöt.

Kaupallisen koulutuksen ja yritteliään luonteen ajamana Lasse aloitti parikymppisenä oman yrityksen, ensin siivousalalla ja sittemmin jalkinealalla. Bisnes lähti hyvin liikkeelle ja nuori mies uurasti menestyksensä eteen yötä päivää. Kova vauhti päättyi kuitenkin yrityksen nurinmenoon.

Haavojen nuolemisen jälkeen Lasse aloitti toisen palveluksessa jalkineketjun maajohtajana Ruotsissa. Kenkäbisnes jälleenmyyntiverkostoineen tuli hänelle tutuksi. Noista kauppiasilloista syntyi kipinä myös valmennukseen.

Samaisen työnantajan palveluksessa Lasse perheineen palasi takaisin synnyinmaahansa. Kolme vuosikymmentä Ruotsissa sekä sujuva liikkuminen Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa jättivät Lasseen sivistyneen ja avarakatseisen maailmanmiehen leiman.

Auttamaan toiset runsauteen

Usean merkkitavarabisneksessä uurastetun vuoden jälkeen Lasse päätti antaa periksi sisäiselle palolleen.

Hän oli uransa varrella nähnyt, miten hän oli pystynyt auttamaan lukuisia yrittäjiä ja yhteisöjä löytämään uuden vaihteen bisneksen tekemiseen. Hän tunnisti itsessään kyvyn ja halun johdattaa toiset laadukkaampaan elämään. Tie elämän runsauteen kulkee aina yksilön ja yhteisön muutoksen kautta.

Työskentely eri valmennustaloissa johdatti Lassen nopeasti valmennuksen ammattilaisuuteen. Hän on ollut työnantajilleen sekä ykkösmyyjä että tuotteliaimpia valmentajia, yhdessä valmennusyhtiössä myös toimitusjohtajana.

Omat näkemykset kypsyivät kuin pullamainoksen korvapuustit uunissa. Oli aika lähteä kokonaan omille teille.

Pian ympärille muodostui sitoutuneiden tekijöiden joukko, jonka kanssa on ollut hyvä edetä.

Kasvua joka päivä, joka hetki

Lassella on vahva tarve jatkuvaan sisäiseen kasvuun. Hän näyttää muille mallia itsensä kehittämisessä. Lassen koko elämänkokemus on myös hänen asiakkaidensa käytössä.

Lassen arvot ovat ankkuroituna pitävään pohjaan. Peruslähtökohta on, että jokainen ihminen on mittaamattoman arvokas, kunnioituksen arvoinen ja ainutlaatuinen, ja sellaisena häntä on myös kohdeltava.

Kun tietää, missä itse seisoo, on helpompi ja turvallisempi kohdata muutoksen tuoma epävarmuus niin omalla kuin muidenkin kohdalla. Kun kotisatama on tiedossa, voi luottavaisemmin lähteä ulos mukavuusalueeltaan.

Ensimmäinen kirja, jonka Lasse kirjoitti vuonna 2007, käsitteli yksilön suhdetta itseen, toiseen, aikaan, rahaan ja elämään. Kirja linjaa ne keskeiset periaatteet, joihin Lasse itse uskoo.

Hallinnan tunteen säilyttäminen muutoksen pyörteissä on aina ollut punaisena lankana Lasse Wendelinin elämässä. Samaa ydinajatusta hän valottaa myös valmennustyössään, jonka toimivuudesta ovat todisteena lukuisat tyytyväiset asiakkaat niin perinteikkäissä perheyhtiöissä kuin maailmanlaajuisissa suuryrityksissäkin.

Tasapainoinen ja onnellinen elämä on mahdollista rajuistakin muutoksista huolimatta. Muutos ei kuitenkaan tule ulkoa, vaan ihmisen sisältä. Muutoksen siemen on meissä jokaisessa.

Toinen kirja, Ihmisen Aika, ilmestyi syksyllä 2013 ja käsittelee tietokirjan tarkkuudella johtamista ja työkulttuurien muuttamista tuottavammiksi. Kymmenissä yrityksissä ja yhteisöissä tehdyn muutostyön kokemus paistaa läpi kirjassa. ”Tässähän on tiivistettynä kaikki oleellinen muutoksen ja johtamisen näkökulmasta”, totesi suomalaisen pörssiyhtiön johtaja luettuaan teoksen.

2015 lopulla elämä meinasi pysähtyä kun Lasse sai syöpädiagnoosin. Leikkaus kuitenkin onnistuu ja selvittyään säikähdyksestä maailman parantaminen voi jatkua. Oman, kymmenen vuotta sitten kirjoitetun, kirjan sanoma saa entistä syvemmän merkityksen ja elämän arvot täsmentyvät entisestään.

”Kun tietää, missä itse seisoo ja kompassi on kohdallaan, on helpompi ja turvallisempi kohdata muutoksen tuoma epävarmuus niin omalla kuin muidenkin kohdalla. Kun kotisatama on tiedossa, voi luottavaisemmin lähteä ulos mukavuusalueeltaan” Wendelin kiteyttää.

Vuoden 2016 aikana uusi vaihe alkaa häämöttää kun Kiinan kutsu tuntuu voimakkaammalta. Jo nuorena Lasse kiinnostui Kiinasta ja toivuttuaan syövästä hän päätti lähteä toteuttamaan unelmaansa. Ensimmäinen Kiinan kielinen kirja ilmestyy Kiinassa kustannettuna elokuussa 2017. Nimeksi tulee Excellent Life, Kiinaksi käännettynä.

Vuosien varrella syntynyt – ensimmäiseen kirjaan pohjautuva – viiden katalyytin kehittämiskonsepti muokkautuu systemaattiseksi tiimityötä ja bisnestä kasvattavaksi työkaluksi. Se saa konseptinimekseen WeCan ja tavoitteena on täysivaltainen digitaalisuutta hyödyntävä kasvusysteemi.

Tätä tarinaa kirjoittaessa WeCan konseptin ensimmäiset algoritmit on koodattu valmiiksi ja pilottivaihe Kiinassa odottaa syksyllä 2017. Ensimmäiset valmentajavalmennukset on konseptoitu ja kalenterissa. Kasvumatka jatkuu.